Världsarvet Gästgivars guidade turer

Björn och Pia fick ett världsarv på köpet

Ett världsarv

År 2012 blev Gästgivars tillsammans med sex andra hälsingegårdar inskrivna på Unescos världsarvslista. De är unika i världen och de ska bevaras för mänskligheten.

Världsarvskommitténs motivering lyder:
De stora, imponerande Hälsingegårdarna med de rikt utsmyckade rummen för fest reflekterar en enastående kombination av timmerbyggande och folkkonsttradition, det välstånd och den sociala statusen hos de oberoende bönder som byggde dem och utgör höjdpunkten i en lång tradition i Hälsingland.

Världsarvet hälsingegårdar, på engelska Decorated Farmhouses of Hälsingland, anses representera de mest välbevarade och representativa exemplen för byggnadstraditionen och dess kulturella särdrag.

Gästgivars

Gården omfattar sammanlagt nio byggnader och är sedan 2010 byggnadsminnesförklarad. Mest berömd är herrstugan tillika festbyggnaden som uppfördes 1838 – i samma veva som schablonmåleriet gjorde sitt intåg i Hälsingland. 

Här lät den stilbildande målaren Jonas Wallström sätta sin prägel på såväl festsal som övriga rum med sitt schablonmåleri. De kulörta schablonmålningarna på rosa bakgrund utgör förlagan till den klassiska tapeten Gästgivars som Duro lät trycka upp 1968.

Visning och entré

Följ med in i den pampiga festbyggnaden, uppförd 1840 till enbart ett bröllop, och låt historien komma till liv genom våra bevandrade guider. Hör berättelsen om den mytomspunna Gästgivarsägnen och lär dig om de seder och bruk som präglat de bondeslott till hälsingegårdar som visar på en helt unik bondekultur under 1800-talets Hälsingland.

Under högsäsong sker guidade turer dagligen mellan kl. 11–16. Guidningarna hålls av Bollnäs Kommuns guider på svenska och engelska.

Pris: 175 kr per person, gratis för barn upp till 15 år i målsmans sällskap.

De guidade turerna kan bokas för grupper, vid grupper över 30 personer är kostnaden 125 kr per person. Vid bokning för skolklasser är kostnaden 50 kr per person.

För information och bokning av visning vid övriga tider, ring 073-957 73 77 eller maila info@varldsarvetgastgivars.se.

Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer.

Besökscentrum

På Gästgivars finns ett av fyra besökscentra i Hälsingland för Världsarvet Hälsingegårdar, som hjälper dig att planera din hälsingegårdsupplevelse. Du hittar det på bottenplan i den gamla stallbyggnaden på gården.  

Övriga världsarvsgårdar hittar du på: www.halsingegardar.se