Världsarvsgården Gästgivars
Guidade visningar
Följ med in i den pampiga festbyggnaden, uppförd till ett bröllop år 1840 och låt historien komma till liv. Upptäck Jonas Wallströms färgstarka schablonmålningar, hör berättelsen om den mytomspunna Gästgivarssägnen och lär dig mer om de seder och bruk som präglade de stora bondeslotten under 1800-talets Hälsingland.
Entré
Under högsäsong sker guidade turer dagligen mellan kl. 11–16.
Pris: 175 kr per person, gratis för barn upp till 15 år i målsmans sällskap.
Tidsåtgång: 1 timme.
Upptäck Gästgivars med Erika Åberg
Följ med byggnadsantikvarie och programledare Erika Åberg på en guidad visning i det storslagna festhuset på Världsarvsgården Gästgivars. Tillsammans med gårdsägare Björn Ohlsson utforskar hon gårdens unika historia, från de färgstarka schablonmålningarna till berättelserna som lever kvar i väggarna.
Filmen är producerad av Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg för att sprida kunskap om världsarvet Hälsingegårdar.
Världsarvet Hälsingegårdar
År 2012 blev Gästgivars tillsammans med sex andra hälsingegårdar inskrivna på Unescos världsarvslista. Bland tusentals gårdar ansåg man dessa vara de bäst bevarade. De är världsunika och ska bevaras för mänskligheten.
Världsarvskommitténs motivering:
De stora, imponerande Hälsingegårdarna med de rikt utsmyckade rummen för fest reflekterar en enastående kombination av timmerbyggande och folkkonsttradition, det välstånd och den sociala statusen hos de oberoende bönder som byggde dem och utgör höjdpunkten i en lång tradition i Hälsingland.
Världsarvet hälsingegårdar, på engelska Decorated Farmhouses of Hälsingland, anses representera de mest välbevarade och representativa exemplen för byggnadstraditionen och dess kulturella särdrag.
UNESCO är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, som skyddar världsarv och främjar kunskap och fred
Gästgivars
Gården omfattar sammanlagt nio byggnader, och är sedan 2010 byggnadsminnesförklarad. Mest berömd är herrstugan tillika festbyggnaden, som uppfördes 1838 – i samma veva som schablonmåleriet gjorde sitt intåg i Hälsingland. Här lät den stilbildande målaren Jonas Wallström, sätta sin prägel på såväl festsalen som övriga rum, med sitt fantastiska schablonmåleri. Här finns bl a originalmålningen och förlagan till ett av Sveriges mest älskade tapetmönster, Gästgivars. Tapetfabriken, Duro, börjad trycka tapeten 1961, och den produceras fortfarande.
Bussar & Gruppbokningar
De guidade turerna kan även bokas för grupper!
Vid grupper över 30 personer är kostnaden 125 kr per person (ord. 175:-)
Vid bokning för skolklasser är kostnaden 50 kr per person.
Kontakta oss så berättar vi mer om våra erbnjudanden.