Loading Events

Hälsingegårdarnas dag 

I år blåser vi nytt liv i Hälsingegårdarnas dag, en fin tradition som legat vilande några år. Söndagen 26/5 öppnar stolta gårdsägare (de som vill) sina gårdar för att ni ska få möjlighet att besöka oss och lära er mer om det  fantastiska kulturarv som gårdarna symboliserar.

Är du nyfiken på någon särskild Hälsingegård eller har du rentav en favorit som du gärna besöker? klicka in här för att se alla gårdar som deltar: https://www.upplevnordanstig.se/…/halsingegardarnas-dag…

.

Gästgivars håller gården öppen mellan 11.00-17.00
Fri entré till festhuset hela dagen!
Gårdsbutiken öppen

 

Restaurangens öppettider:
11.00-16.00
16.00-17.00  (stängt.. förberedelser för Morsdagsmiddag!)
17.00- 21.00 Morsdagsfirande

Restaurangen erbjuder en meny som hyllar lokala råvaror och rätter med rötter från Hälsingland!
-Varför inte prova vår ostkaka med hemmagjord hallonsorbet!?

Boka bord:

https://varldsarvetgastgivars.se/bokning-och-forfragan/

 

Hälsingegårdar

Hälsingegårdar – Hälsinglands stolta träslott, byggda av stolta bönder som själva ägde sin skog och mark.  Hälsingarna byggde, förutom stora boningshus och många olika ekonomibyggnader, hela hus avsedda endast för festerna i livet – dopen, bröllopen, begravningarna…  Interiören smyckades med fantastiska målningar och schabloner som fortfarande finns att se i flera av gårdarna. Dessa gårdar, med bevarade kulturhistoriska värden, är så unika att sju av Hälsingegårdarna finns upptagna på UNESCOs världsarvslista sedan 2012, (Decorated Farmhouses of Hälsingland)

Vad är ett världsarv?

Unescos världsarvslista kom till som ett sätt att skydda världens främsta natur- och kulturarv från förstörelse, särskilt i krigssituationer, men också för att skapa förståelse mellan folk och länder. Världsarvskonventionen antogs av Unesco år 1972 och har idag undertecknats av cirka 200 länder. En bärande idé med världsarvet är att sprida kunskap om jordens och mänsklighetens historia i sin mångfald. Här kan såväl barn och unga som forskarvärlden delta. Ett världsarv är en del i en internationell strävan efter samförstånd och fred. Det internationella utbytet är därför viktigt och ger möjligheter till nya samarbetsprojekt.

För att kunna utses till världsarv ska de nominerade platserna ha ”universellt värde” (Outstanding Universal Value). Det betyder att de ska ha så höga natur- eller kulturvärden att de angår alla – nu och i framtiden.

 

I Gävleborg finns Världsarvet Hälsingegårdar.

Hälsingegårdarna skrevs in på världsarvslistan under namnet ”Decorated Farmhouses of Hälsingland” 2012 och blev därmed Sveriges 15:e världsarv. Det som är unikt med Hälsingegårdarna är att hälsingarna har byggt fler och större rum för fester än bönder i resten av världen. Dessutom har fler dekorerade interiörer bevarats i Hälsingland än någon annanstans fram till idag.

 

Motiveringen till världsarvsförklaringen

“De stora, imponerande Hälsingegårdarna med de rikt utsmyckade rummen för fest reflekterar en enastående kombination av timmerbyggande och folkkonsttradition, det välstånd och den sociala statusen hos de oberoende bönder som byggde dem och utgör höjdpunkten i en lång tradition i Hälsingland.”

Världsarvet illustrerar perioden 1800-1870 då den stora byggboomen inträffade, men bruket att bygga stort och inreda rum för fest började redan under 1600-talet.

Bland omkring 1000 bevarade hälsingegårdar har sju valts ut som representanter för Hälsinglands byggnadstradition: Kristofers i Stene, Järvsö, Gästgivars i Vallsta, Arbrå, Jon-Lars i Långhed, Alfta, Pallars i Långhed, Alfta, Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), Fågelsjö, Los, Bommars i Letsbo, Ljusdal och Erik-Anders i Asta, Söderala . Alla utom Fågelsjö gammelgård är privatägda och kan besökas i varierande omfattning.

Utöver världsarvsgårdarna håller ett 40-tal andra hälsingegårdar öppet för besökare sommartid.

läs mer om de olika gårdarna här:
https://www.regiongavleborg.se/halsingegardar/

 

 

 

Titel

Till toppen